Home » Știință » Oamenii de știință au identificat sute de gene care ar putea declanșa cancer

Oamenii de știință au identificat sute de gene care ar putea declanșa cancer

Oamenii de știință au identificat sute de gene care ar putea declanșa cancer
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 24.09.2024

Oamenii de știință au descoperit sute de gene care ar putea declanșa cancerul, arată o nouă cercetare.

Cancerul este de obicei declanșat de un fel de modificare a codului nostru genetic care interferează cu capacitatea unei celule de a-și gestiona creșterea. Țintirea acestor perturbări cu tratamente personalizate poate preveni adesea extinderea necontrolată a tumorilor.

Până în prezent, sunt cunoscute peste 600 de gene care provoacă tumori atunci când secvențele lor sunt afectate de o mutație. Cu toate acestea, există și alte modalități prin care cancerele pot apărea pe calea dintre transcrierea unei gene și produsul său final.

În timp ce majoritatea cercetărilor anterioare în domeniu au analizat anomaliile inerente ADN-ului în sine, acest studiu analizează anomaliile care apar atunci când instrucțiunile ADN-ului sunt transmise restului corpului.

Cercetătorii de la Institutul de Știință și Tehnologie din Barcelona (BIST) din Spania au utilizat algoritmi construiți cu atenție pentru a căuta erori în codul genetic legate de exoni: părțile unei secvențe genetice care se traduc direct în proteine, scrie ScienceAlert.

Cancerul, declanșat de o modificare a codului nostru genetic

Părțile necodificatoare ale unei gene, numite introni, sunt de obicei eliminate pe măsură ce ADN-ul unei gene este transcris într-o versiune ARN într-un proces numit splicing. Celulele canceroase pot interfera pentru a crea proteine mutante dintr-o genă proteică normală.

Echipa a utilizat algoritmi atent construiți pentru a identifica 813 gene care, atunci când sunt îmbinate, ar putea promova creșterea cancerului.

Noua categorie extinde lista noastră de gene care încurajează cancerul, pornind de la lista existentă de 626 de gene despre care se știe că provoacă tumori atunci când sunt mutate. De fapt, doar aproximativ o zecime din clasa „splice” erau deja incluse în cea mai utilizată bază de date privind mutațiile cancerului, care înregistrează genele care pot favoriza creșterea cancerului prin mutații.

„Dacă luăm în considerare mecanismele non-mutaționale precum splicarea, credem că ar putea exista de două ori mai multe potențiale ținte genetice pentru a controla cancerul”, spune Miquel Anglada-Girotto, biolog la BIST.

Sunt cunoscute peste 600 de gene care provoacă tumori

„Acestea nu sunt oncogene clasice, ci reprezintă mai degrabă o clasă cu totul nouă de potențiali factori generatori de cancer care pot fi vizați în mod izolat sau în sinergie cu strategiile existente.”

Algoritmul cercetătorilor, denumit Spotter, a fost capabil să cerceteze o cantitate uriașă de date genetice pentru a identifica evenimentele care pot oferi cancerului o șansă mai mare de a se dezvolta. În cadrul testelor de laborator la scară mică pe eșantioane de țesut, țintirea acestor exoni a limitat într-adevăr creșterea cancerului în eșantioane.

Utilitatea identificării acestor exoni nu s-a oprit aici: o analiză ulterioară, combinând datele din acest studiu cu bazele de date privind rezultatele tratamentelor medicamentoase, a arătat că variațiile în splicing pot ajuta la prezicerea variațiilor în modul în care diferiți pacienți ar putea reacționa diferit la același medicament.

Cercetarea a fost publicată în Nature Communications.

Vă recomandăm să mai citiți și:

Cel mai periculos tip de cancer de piele apare mai întâi pe unghie

Omul care a învins cancerul şi a făcut înconjurul istoric al lumii cu barca

O metodă populară de slăbit ar putea crește riscul de cancer, arată un studiu

Iată proteina care repară ADN-ul și ar putea duce la un vaccin împotriva cancerului

Mihaela Horchidan
Mihaela Horchidan
Mihaela și-a finalizat studiile la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București, având experiență în presa online și radio. Curiozitatea, dorința de a afla cât mai multe și pasiunea pentru istorie, ştiinţă şi natură au condus-o către Descopera.ro citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase